10 redenen om koffie te drinken

Is koffie nu gezond of niet? De meningen zijn er erg over verdeeld. Regelmatig duiken er nieuwe resultaten van onderzoeken op die ‘bewijzen’ dat koffie gezond is of juist niet. We hebben 10 reden om wel koffie te drinken voor je op een rij gezet, wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van koffie.

 1. Je energieniveau stijgt

  Drink je een kopje koffie, dan voel je je minder moe. Het zorgt ervoor dat je energieniveau stijgt. Koffie bevat cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat remmende neurotransmitters in de hersenen worden geblokkeerd, het heeft een stimulerend effect op het lichaam.

 2. Je wordt slimmer

  Het drinken van koffie beïnvloedt de hersenfunctie, dit is al in verschillende studies aangetoond. Het verbetert bijvoorbeeld je geheugen, de gemoedstoestand, de waakzaamheid, de reactietijd en de algemene cognitieve functies.

 3. Koffie zorgt voor vetverbranding

  Cafeïne is één van de weinige natuurlijke stoffen die de stofwisseling stimuleert. Het zorgt voor vetverbranding, bij zwaarlijvige mensen stijgt de vetverbranding met zo’n 10%. Bij magere mensen stijgt de vetverbranding zelfs met 29%. Het is niet zeker of dit effect ook blijft bestaan bij het langdurig drinken van koffie. Een koffiekuur om af te vallen, wie weet een nieuw gat in de markt?

 4. Je fysieke prestaties verbeteren

  Zoals gezegd stimuleert cafeïne je stofwisseling, het zorgt ervoor dat vetzuren vrij komen uit je vetweefsel en je adrenalineniveau stijgt. Dus een kopje koffie voor het sporten is geen slecht idee.

 5. Koffie bevat essentiële voedingsstoffen

  Met het blote oog kun je het niet zien, koffie ziet eruit als zwart water. Maar ga je kijken naar de samenstelling van koffie, dan vind je voedingsstoffen zoals vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (nicotinezuur), vitamine B5 (panthotheenzuur), kalium en magnesium.

 6. Koffie vermindert de kans op Diabetes Type 2

  Wereldwijd hebben zo’n 300 miljoen mensen last van de ernstige ziekte diabetes type 2. In verschillende studies is aangetoond dat fervente koffiedrinkers aanzienlijk minder kans hebben op die vorm van diabetes, de kans neemt met z’n 23 tot 50 procent af.

 7. Minder kans op Alzheimer en Parkinson

  Koffie stimuleert de hersenfuncties. Door regelmatig een kopje koffie te drinken neemt de kans op Alzheimer met zo’n 65 procent af. Ook de kans op Parkinson vermindert aanzienlijk als je regelmatig koffie drinkt. Uiteraard geldt dit alleen voor koffie mét cafeïne.

 8. Koffie beschermt de lever

  De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam. Er zijn verschillende ziekten die de lever kunnen aantasten en cirrose veroorzaken, het leverweefsel wordt dan omgezet in littekenweefsel en is onherstelbaar beschadigd. Door regelmatig koffie te drinken vermindert de kans op cirrose.

 9. Van koffie word je vrolijk!

  Wanneer je als vrouw 4 of meer kopjes koffie per dag drinkt wordt de kans dat je in een depressie raakt met 20 procent verkleind. Wist je dat de kans op het plegen van zelfmoord afneemt met 53% als je dagelijks 4 kopjes koffie drinkt?

 10. Koffie is een grote bron van antioxidanten

  Iedereen heeft wel eens gehoord dat je lichaam antioxidanten nodig heeft. Dit beschermt je onder andere tegen veroudering. Koffie is een grote bron van antioxidanten, het bevat zelfs meer dan groenten en fruit.

Tijd voor een kopje koffie!

10 redenen om koffie te drinken

Gepubliceerd op 16 oktober 2014 door