3 koffieweetjes die jij nog niet kent…

Wat veel mensen wel weten is dat koffie, na water, het meest gedronken drankje is. Overal waar je komt hebben ze wel koffie. Maar wat weet jij eigenlijk over dat kopje koffie dat je dagelijks drinkt?

Weet jij alles over koffie?

Steeds meer mensen willen wat weten over koffie. Waar het vandaan komt en hoe je de beste koffie maakt of hoe goed koffie smaakt. Logisch, want koffie is een interessant product en achter elk kopje koffie zit een verhaal. Tegenwoordig weet bijna iedereen wel iets over koffie te vertellen. Ook jij weet waarschijnlijk wel iets over de oorsprong, de productie en koffiesoorten. Maar deze koffieweetjes zijn waarschijnlijk nieuw voor je!

1. De duurste koffie van de wereld

De duurste koffie van de wereld komt uit Indonesië. Deze zogeheten ‘kopi lowak’ is zo kostbaar door het ingewikkelde productieproces. Het katachtige dier genaamd de Lowak krijgt de rode koffiebessen te eten. De koffiebonen worden hierna zorgvuldig weer uit de uitwerpselen van de lowak gevist. Door het fermentatie proces dat zich afspeelt in de darmen van het beest, krijgen de koffiebonen een eigenzinnige smaak. De koffiebonen worden vervolgens net als gewoonlijk gedroogd en gebrand. Een kilo ‘Kopi Lowak’ kan met gemak tussen de 200 tot 500 euro kosten.

kopi-loewak-gio-coffee

2. ‘s Werelds grootse koffieboon

De grootste koffieboon is de ‘Maragogype’, afkomstig uit Brazilië. Deze koffieboon komt van de Maragogype-boom, of ook wel de olifantsboom. Doordat de koffieboon zo groot is ziet deze er aantrekkelijk uit. Hierdoor is het een veel verkochte koffiebonensoort.

grootste-koffieboon-gio-coffee

3. Koffie voor de meeste energie

De energie die je krijgt van koffie, is afkomstig uit de cafeïne die erin zit. In Robusta-koffiebonen zit verreweg de meeste cafeïne.  Dus als je een flinke opkikker wilt krijgen van je kopje koffie, kies dan voor koffie van Robusta-koffiebonen! Deze koffiebonen zijn afkomstig van de Robusta-koffieplant, die samen met de Arabica koffieplant behoren tot de meest gebruikte koffiesoorten. De cafeïne is overigens te danken aan het natuurlijke afweersysteem van de plant, die de stof cafeïne gebruikt om ongedierte en parasieten uit de buurt te houden.

koffie-voor-energie-robusta-koffie-gio-coffee

Test je koffiekennis

Ben je ervan overtuigd dat jij alles weet over koffie? Test dan hier je koffiekennis en daag je vrienden en collega’s uit!

Gepubliceerd op 29 oktober 2015 door