bewezen: Koffie is niet ongezond

Er zijn veel speculaties over de vraag of koffie gezond of ongezond is. Maar uit onderzoek blijkt dat een ding zeker is: koffie is zeker niet ongezond. Hoe gezond de koffie is die je drinkt, hangt af van de koffieoplossing en de zetmethode waarmee je koffie gemaakt is.

Het effect van cafeïne op je lichaam

Als volwassen persoon kan je gemiddeld 400 milligram cafeïne per dag opnemen zonder dat dit negatieve effecten heeft. Deze hoeveelheid cafeïne staat gelijk aan ongeveer 6 kopjes koffie per dag.

Als het om cafeïne gaat is het naast de koffieoplossing en zetmethode sterk afhankelijk van welke koffie je drinkt. Zo bevat Robusta koffie 80% meercafeïne dan Arabica koffie. Een groot verschil, waardoor je dagelijkse hoeveelheid cafeïne meer afhangt van de koffiesoort dan van het gemiddeld aantal ‘kopjes’.

Adenosine is het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je actief en wakker blijft. Doordat Cafeïne erg lijkt op Adenosine, neemt je lichaam Cafeïne op dezelfde manier op in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je extra opgewekt kan voelen. Pas als je dagelijks meer dan 400 milligram cafeïne consumeert, kan je op lange termijn verschil gaan voelen. Je kan je dan bijvoorbeeld vermoeider voelen op een dag zonder koffie. Echter past je lichaam zich hier snel weer op aan.

Wat koffie gezond maakt

Koffie levert vocht aan je lichaam en is samen met water en thee een van de gezondste warmen dranken die je kan drinken. Daarnaast bevat koffie geen calorieën in tegenstelling tot veel andere dranken. Echter moet je dan natuurlijk geen melk en suiker in je koffie doen…

Als het gaat om de koffieoplossing kan je volgens onderzoek het best kiezen voor gefilterde koffie zoals: fresh-brew en instant-koffie. Deze koffieoplossingen blijken uit onderzoek de stof ‘cafestol’ uit de koffie te filteren. Hierdoor zal dit in lichte mate je cholesterol verlagen ten opzichte van andere koffieoplossingen.

Uit verschillende onderzoek zijn overigens resultaten bekendgemaakt waaruit blijkt dat koffie goed is tegen een aantal ziekten zoals Alzheimer, Parkinson, hart- en vaatziekten. (bron:www.doketerdokter.nl)

Kortom: koffie is niet ongezond

Koffie is een natuurproduct dat zowel goede als minder goede stoffen kan bevatten. De stof in koffie die de meeste invloed op je lichaam heeft is cafeïne. Dit helpt je alert te blijven en heeft verschillende positieve effecten op je lichaam. Vergelijkbaar met adrenaline kan je hierdoor net dat beetje beter presteren. Het belangrijkste is dat je nu dus zeker weet dat je lekker kan blijven genieten van goede koffie.

Gepubliceerd op 30 december 2015 door