De uitvinding die de wereldwijde koffiecultuur veranderde

Gister is de koffielegende Renato Bialetti overleden. Hij is degene die de Bialetti Moka Pot in de jaren ’50 op de markt bracht en hiermee de wereldwijde koffiecultuur veranderde. De Bialetti Moka Pot is hét koffiezetapparaat dat de koffiecultuur op z’n kop zette! Deze uitvinding zorgde voor een hele nieuwe manier van koffiezetten. Voornamelijk de koffie die mensen thuis dronken veranderde hiermee sterk. Ook was dit de eerste stap naar de espresso voor thuis.

Echte Italiaanse koffie met een Moka Pot

De Moka Pot is een echte Italiaanse uitvinding. Een uitvinding waar Italianen trots op zijn; en gelijk hebben ze. De uitvinding valt in hetzelfde straatje als de introductie van koffiepadapparaten zoals de Senseo en koffiecupapparaten zoals Nespresso. Ook deze uitvinding zorgden voor een grote verandering van de koffiecultuur.

De Bialetti Moka Pot is niet alleen een succes geworden door het koffiesysteem, maar ook voor het design. In die tijd was het een vooruitstrevend design en werd zelfs vertoond in verschillende musea als iconisch design item.

Espresso koffiemachine

Sinds de uitvinding van de Moka Pot is de trend naar betere koffie flink omhoog geschoten. De sterke koffie die uit de Moka Pot komt is vergelijkbaar met een espresso. Echter kan deze koffievariant niet officieel espresso genoemd worden. Een espresso heeft een cremalaag die ontbreekt bij koffie van een moka pot. Dit komt doordat de hoge druk, die een espressomachine heeft, ontbreekt bij de Moka Pot.

Hoe maak je koffie met een Moka Pot?

Het is een geniaal bedacht systeem om koffie mee te zetten. Vergelijkbaar met de tegenwoordig populaire koffie Syphon. In de Moka Pot stop je gemalen koffie en water. De Moka Pot verwarm je vervolgens op het fornuis, waarna het water gaat koken. Door de drukopbouw van het kokende water, beweegt het water zicht door het koffiefilter naar het reservoir. En voilà een echt Italiaans kopje koffie.

Eerst zien dan geloven? Bekijk in de onderstaande link een instructievideo van de koffiebereiding in een Moka Pot:

Een koffietrend of structurele koffieverandering?

Tegenwoordig ligt de trend meer bij echte espresso (met een cremalaag), maar ondanks dat is deze uitvinding uit de jaren ’50 nog steeds populair. Voornamelijk in Zuid- Europa en Amerika.

 

Bronnen:

https://www.youtube.com/watch?v=fRdCic2f7PI

NOS, koffie-icoon-renato-bialetti-overleden, 11-02-2016

Gepubliceerd op 12 februari 2016 door