Een Barista bij Gio Coffee?

Een Barista bij Gio Coffee?

Wie ben ik?

Cerianne Bury

Ik werk sinds begin mei bij Gio Coffee als, officieel, Product Developer en onofficieel als barista en koffiekenner. Maar wat betekent dat nu precies? En wie ben ik eigenlijk ? Deze vragen kreeg in in de eerste week veelvuldig te horen.

Wie ben ik? Dat is natuurlijk een hele grote vraag. Een mens is zoveel. Ik ben afgestudeerd Politicologe (maar daar doe ik nog maar weinig mee), hardloper (na een blessure nu weer aan het opbouwen naar de halve marathon), Amsterdammer (sinds mijn elfde, dus niet echt), vriendin, dochter, zus,  kateigenaar, onwillige tuinier, nog 1 jaartje twintiger en nog veel meer…eigenlijk? Deze vragen kreeg ik in de eerste week veelvuldig te horen.

Maar een groot deel van wie ik ben is barista en koffietrainer, op het werk en thuis. Dit koffievirus heb ik opgelopen toen ik als bijbaantje barista werd bij de Coffeecompany op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Hier heb ik koffie leren zetten met een espressomachine, melk leren schuimen en hartjes en rosettas leren schenken.

In die tijd was er in Nederland niet veel meer dan dat, en was het eigenlijk vrijwel onmogelijk om een ‘volwassen’ baan te vinden als koffiezetter. En dus zag ik dat toen nooit als een mogelijkheid en ben ik lekker Politicologie blijven studeren. Een paar jaar later veranderde dit en kreeg ik de mogelijkheid om bij de Coffeecompany door te groeien als trainer. Het trainersteam verzorgde de koffietrainingen van alle nieuwe mensen die bij de Coffeecompany kwamen werken. Eerst waren dit gewoon espressotrainingen, maar later ook latte art (figuren schenken in je melk), cuppen (koffieproeven), koffiezetten met andere (filter) zetsystemen en verdiepingstrainingen voor espresso. Ook waren de trainingen niet alleen maar voor eigen personeel, maar ook voor klanten of afnemers. Het fantastische aan die tijd was de vrijheid en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Samen met de andere trainers duwden we onze eigen kennis omhoog en begon de afdaling (of opklimming, het is maar hoe je het ziet) in de subcultuur die koffie is.

Voor ik het wist zat ik koffie sampletjes te branden voor een proeverij, ging ik naar alle beurzen, zat ik met een groepje andere fanaten online live naar de internationale koffiewedstrijden te kijken, las ik alle blogs van de koffiesterren (ja, die bestaan), deed ik zelf mee aan wedstrijden en kon ik bijna nergens meer koffiedrinken, omdat dat dan altijd zo tegenviel.

Naast koffiekennis en –liefde, deed ik ook organisatorische vaardigheden en trainingsvaardigheden op. Hoe stuur je een trainersteam? Wat heb je nodig voor een succesvolle training? En hoe leren mensen? Deze kennis heb ik nog verder uitgebreid toen ik voor Douwe Egberts Master Blenders 1753 ging werken. Hier leerde ik ook meer over trainingen voor andere doelgroepen en over koffie voor massaconsumptie. Hartstikke lekker hoor, een handgemaakte filterkoffie waar je 10 minuten voor nodig hebt om 500ml te maken, maar in een kantine heb je er niets aan.

Hoewel je de allerbeste koffie, per kopje met de handgemaakt door een barista niet op alle werkvloeren kunt introduceren, kan je wel kijken hoe je de koffie op de werkvloer zo goed mogelijk krijgt. Koffiezetten draait om de bonen, hoe ze worden gebrand, gemalen en gezet. In deze hele keten kan je het kopje koffie verpesten. Zoals velen in de koffie industrie zeggen, vanaf het moment dat de koffiebes wordt geplukt, kan je de smaak alleen maar verpesten. De kunst is om dit zo min mogelijk te doen.

Dus heb je iemand nodig die per koffieboon kan uitzoeken hoe je deze het beste kunt behandelen. Hoe moet de boon gebrand worden? Hoe fijn gemalen? Wat is de beste verhouding gemalen koffie en water? En hoe lang wil je de koffie laten trekken? Dit zijn maar een paar voorbeelden.

En daar ga ik mij dus mee bezighouden bij Gio Coffee. Een goede smaak en de consistentie hiervan. Want goed gezette koffie moet je overal kunnen drinken. Daarnaast laat ik natuurlijk het koffietrainen ook niet links liggen en neem ik het trainen van iedereen van Gio ook op mijn vorkje, of je nu werknemer bent of klant.

Ook zal je af en toe een blog van mij kunnen lezen, over de producten van Gio, over de biologie en verwerking van koffie, technische aspecten, wedstrijden en nog veel meer. Je kunt ook altijd mijn persoonlijke blog lezen. Hier schrijf ik over hardlopen, mijn avonturen in de koffiewereld en probeer ik antwoorden te vinden op de vragen die ik heb over koffiezetten. 

Gepubliceerd op 30 mei 2014 door

Plaats een reactie

Wordt niet getoond