Hazelnootcantuccini met koffiegranita

Ha­zel­noot­can­tuc­ci­ni met kof­fie­gra­ni­ta

Als je zin hebt in een nieuw recept en een beetje creatief bent, is dit  een perfect nagerecht.

Hazelnootcantuccini met koffiegranita

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 espressosticks
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 200 gram bloem (+ extra om te bestuiven)
  • 1 theelepel bakpoeder)
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 95 gram hazelnoten
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)

Keukenspullen

  • Bakpapier
  • metalen bak (20 x 20 cm)

Bereiden

  1. Doe 250 ml water in een steelpan en voeg de espressosticks en 80 gram suiker toe. Verwarm dit tot de suiker is opgelost. Schenk daarna de koffie in de metalen bak en zet deze 3 uur in de vriezer. Roer om het half uur los met een vork.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits 1 ei en bewaar de eidooier. Klop het eiwit los met het andere ei. Zeef 200 gram bloem. Meng de bloem met een mespunt zout, de rest van de suiker, het bakpoeder en losgeklopte ei. Rasp de gele schil van de citroen en voeg de rasp en de hazelnoten toe. Kneed dit alles tot een deeg.
  3. Bestuif het werkblad en uw handen met bloem. Vorm van het deeg 2 lange staven van 4 cm breed. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte. Klop de eidooier met 2 eetlepels slagroom los. Bestrijk het deeg ermee. Bak in de oven in ca. 20 minuten goudgeel. Neem uit de oven en snijd de koek in schuine plakken van 1.5 cm dik. Leg de koekjes op hun kant en bak ze nog ca. 8 minuten. Laat afkoelen.
  4. Klop de rest van de slagroom stijf. Verdeel de koffiegranita over de 4 glaasjes. Schep de slagroom erop en serveer met de cantuccini en klaar ben je!

Gepubliceerd op 31 augustus 2014 door