Wat is de beste wateraansluiting voor mijn koffiemachine?

Praktische aansluiting-tips bij het aanschaffen van een koffiemachine

Als je opzoek bent naar een koffiemachine is het niet gemakkelijk een keuze te maken door de vele mogelijkheden en functies. Er zijn echter een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een koffiemachine, los van de techniek, de koffieoplossing en de koffieopties. Let in eerste instantie op de meest praktische punten waar je koffiemachine aan moet voldoen, zoals de wateraansluiting.

Wanneer kies je voor een vaste wateraansluiting op je koffiemachine?

Misschien wel het meest praktische onderdeel is de juiste keuze te maken tussen een koffiemachine met een vaste aansluiting aan de waterleiding of een koffieapparaat met een waterreservoir. Maar wanneer kies je voor welke oplossing en wat zijn de voor- en nadelen?

Koffiemachines aan de waterleiding

Als je een koffiemachine zoekt voor op je werk dan is het handig om een inschatting te maken van het aantal koppen koffie die dagelijks gedronken worden. Het vullen van een waterreservoir is namelijk een extra handeling, die soms niet gewenst is. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om een koffiemachine met een vaste wateraansluiting aan te schaffen. Hoe meer medewerkers er in je bedrijf werken, hoe voordeliger het is om een koffiemachine met een vaste wateraansluiting aan te schaffen. Bij een koffiemachine met een vaste wateraansluiting moet er wel een kalk-filter geplaatst worden tussen de waterleiding en de koffiemachine. Zo worden de veelal te hogen kalkwaarden in het leidingwater eruit gefilterd. Dit zorgt ervoor dat zowel je koffiesmaak verbeterd als de levensduur van je koffiemachine.
Koffiemachines met een vaste wateraansluiting >

Koffiemachine met waterreservoir

Het zijn vaak de kleinere bedrijven of particulieren die een koffieapparaat met een waterreservoir aanschaffen. Door de kleine hoeveelheden koffie die dagelijks gezet worden, is het vullen van een waterreservoir vaak goed te overzien. Het grote voordeel van een koffiemachine met een waterreservoir is uiteraard dat deze overal te plaatsen is. Vaak heb je niet altijd op de plek waar je je koffiemachine neer wilt zetten een wateraansluiting. Vandaar dat ook de grotere koffiemachines vaak een waterreservoir hebben of soms in beide opties voorzien. Het nadeel van een waterreservoir is echter dat, als de machine weinig gebruik wordt, het water oud zal worden. Hierdoor kunnen er algen in het waterreservoir ontstaan.
Koffiemachines met een waterreservoir  >

Wat is de beste wateraansluiting voor je koffiemachine?

Voor de levensduur van je koffiemachine is een aansluiting op een vaste waterleiding de beste optie. Dit komt omdat er door verdamping in een waterreservoir hogere concentraties kalk kunnen ontstaan. Ook is het kraanwater niet gefilterd op kalk en kleine vuildeeltjes. Daardoor bestaat de kans, bij een koffiemachine met een waterreservoir, dat vuildeeltjes in het waterreservoir belanden. Dit komt vervolgens in je koffiemachineleidingen, waardoor op lange termijn verstoppingen kunnen ontstaan. Om vervuiling en verkalking van het waterreservoir-systeem te voorkomen en de smaak van het water te neutraliseren verkoopt Gio Coffee waterfilters die in het reservoir geplaatst kunnen worden.

koffieapparaat-waterreservoir-gio-coffee

Voordelen waterreservoir en leidingwater aansluiting op je koffieapparaat

Als je je koffiemachine op een plek wilt hebben staan waar geen wateraansluiting aanwezig is of je ben een kleine verbruiker; kies dan voor een koffieapparaat met een waterreservoir. Zorg er dan wel voor dat je de koffiemachine dagelijks gebruikt of het water in het reservoir regelmatig vervangt. Zet je veel koppen koffie per dag en is er op de plek waar de koffiemachine komt te staan een wateraansluiting? Dan kan je het beste kiezen voor een koffiemachine met een vaste wateraansluiting, die tevens de levensduur van je koffiemachine verlengt.
Ontdek jouw ideale koffiemachine  >

Gepubliceerd op 1 december 2015 door

Eerst een koffiemachine op het kantoor uitproberen? Vraag gratis een koffiemachine op proef aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.