World of Coffee Rimini – en de winnaar is…

Donderdag was de laaste dag van de beurs. En de laatste dag van de wedstrijden. En dus bestond de dag voornamelijk uit prijsuitreikingen.

IMG_4211[1]

De Brewers Cup is een wedstrijd die draait om de ambacht van de handgemaakte filterkoffie. De wedstrijd bestaat uit twee rondes. Een verplichte ronde waar Nationale Kampioenen allemaal dezelfde aangeleverde koffie moeten serveren met een zelfgekozen recept en zetmethode. Daarnaast is er een open ronde, waar de deelnemers zelf een koffie mogen meenemen die ze tijdens een presentatie moeten uitserveren. Nederlands Kampioen Friso van der Mei deed het bij de verplichte ronde ontzettend goed. Helaas ging zijn open ronde niet zo goed en belande hij uiteindelijk niet in de finale, welke bestond uit de Nationale Kampioenen uit Griekenland, Noorwegen, Turkije, Tsjechië, Taiwan en Italië. Uiteindelijk mag Stefanos Domatiotis uit Griekenland zich de beste filterkoffiezetter van 2014 noemen.

IMG_20140610_144027Tijdens de Roasting Championship, waar branders de kwaliteit van ongebrande koffie moeten evalueren en een bijpassend brandprofiel moeten ontwikkelen vond dit jaar voor de tweede keer plaats. Dit jaar ging de eer naar Taiwan. Jacky Yu-chuan Lai liet 30 andere baristas achter zich. Dit is extra bijzonder aangezien Jacky dit jaar naast de wereldbeker voor Roasting ook de vijfde plek van de Brewers Cup mocht meenemen.

IMG_20140610_095911De finale van de Barista Cup ging dit jaar tussen El Salvador, Australië, Hong Kong, Japan, Griekenland en publieksfavoriet Engeland. Helaas tellen punten uit het publiek niet mee en werd Maxwell Colonna-Dashwood uit Engeland uiteindelijk tot zijn eigen teleurstelling en die van het publiek vijfde. Toch blijft zijn presentatie het kijken waard.  Nummer drie van de wereld 2014 komt uit Griekenland (Christos Loukakis). Kapo Chiu uit Hong Kong werd nummer twee. En de Wereldkampioen van dit jaar, voor het eerst een Aziatische winnaar, is Hidenori Izaki (Japan). Je kunt zijn run en die van de andere finalisten hier terugkijken.

Al met al was het event the World of Coffee Rimini een zeer geslaagd event. De wedstrijden gaven nieuwe inspiratie en de beurs met zijn stands gaven inzicht in de nieuw geoogste koffies van 2013-2014 en nieuwe ideeën over koffietrainingen. Volgend jaar gaat de beurs naar Göteborg, Zweden, waar ook de meeste wedstrijden weer plaats zullen vinden. Alleen de Wereldkampioenschappen Barista zullen ergens anders plaatsvinden volgend jaar, namelijk in Seatle (USA).

Tot die tijd mogen alle winnaars genieten van het resultaat van hun harde werken en zullen baristas op nationaal niveau weer mogen strijden om hen volgende zomer van hun troon te stoten. 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 12 juni 2014 door