World of Rimini – the Volunteer

Op woensdag vonden de halve finales van de Wereld Barista Kampioenschappen. Tijdens de Barista Kampioenschappen nemen meer dan 50 Nationale Kampioenen het tegen elkaar op. Zij moeten in 15 minuten 4 identieke espresso’s, cappuccino’s en zelfbedachte signature dranken maken en presenteren. Gecertificeerde juryleden evalueren elke ‘run’ op smaak, schoon werken, creativiteit, technische baristakunde en presentatie.

Het bijzondere van de Barista Kampioenschappen is dat alles op elkaar is afgestemd, welke koffiebonen worden gebruikt, hoe deze bonen zijn gebrand, de melk, maar ook het gebruikte servies en de achtergrondmuziek. In 15 minuten presenteren Baristas alle kennis die ze hebben en creëren ze hun eigen kleine wereldjes waar ze jury en publiek (hopelijk) mee overdonderen.

Tijdens de halve finale zijn de meeste baristas al afgevallen. Alleen de 12 beste Nationale Kampioenen strijden voor 1 van de 6 finaleplekken. De halvefinalisten van dit jaar waren: Japan, Engeland, Hong Kong, Griekenland, Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland, Canada, Australië, Taiwan, El Salvador en…Nederland. Dit wilde ik graag van dichtbij zien. En zo bevond ik me (in oranje vrijwilligers t-shirt) op de vloer, naast de beste baristas van de wereld.

Mijn favorieten? Coen van Sprang, Nederlands kampioen gaf een hele mooie en cleane presentatie. Maar El Salvador, de Verenigde Staten en Engeland hebben mij enorm geïnspireerd en lieten mijn handjes weer jeuken om zelf ook mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen. William Hernandez (El Salvador) had een prachtige signature drink waarbij hij de smaken op de koffiefilters schilderde, voordat hij de filters gebruikte om koffie mee te zetten. Laila Ghambari (De Verenigde Staten) had de mooiste presentatie, waarbij haar ogen glinsterde van geluk en passie. De meeste kennis zat in de presentatie van Maxwell Colonna-Dashwood (Engeland). Hij vond de tijd om naast het serveren van mooie koffies ook nog les te geven in het effect van de samenstelling van het water op de smaak van de koffie. Water is een onderwerp waar elke barista meer van wil weten, vergeet niet dat gemiddeld meer dan 95% van je kopje koffie uit water bestaat.

Wil je hun presentaties terug zien? Dat kan. Hier.

IMG_4205[1]

Gepubliceerd op 11 juni 2014 door