Alles wat je moet weten over de SUP-richtlijnen

Op 1 januari 2023 is de eerste fase van de nieuwe SUP-wetgeving ingegaan. Deze richtlijnen brengen wat veranderingen met zich mee voor bedrijven. Op deze pagina vind je meer informatie over de wetgeving, wat er gaat veranderen voor jou en vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Bekijk veelgestelde vragen 

Beker deksels voor de Gio Coffee kartonnen bekers

Wat is de SUP-wetgeving?

De afkorting SUP staat voor Single Use Plastics. Dit zijn verpakkingen die eenmalig gebruikt worden om voedsel of drank te vervoeren. Het gaat hier voornamelijk om portieverpakkingen en verpakkingen die vaak tussen het zwerfafval belanden. Om dit te ontmoedigen, wordt er sinds 1 januari 2023 extra belasting gevraagd op producten die hieronder vallen.

Meer over SUP-belasting

Kartonnen Gio Coffee bekers voor zakelijk gebruik

Welke producten van Gio Coffee vallen onder de SUP-richtlijnen?

Een aantal producten uit ons assortiment vallen onder de SUP-wetgeving. Hieronder vind je een handig overzicht van de producten waar meer belasting over betaald moet worden. Vanaf 1 juni wordt deze belasting op de factuur gezet. 

Goed om te weten: kartonnen koffiebekers vallen ook onder de SUP-wetgeving. Ondanks dat dit product voornamelijk van karton is gemaakt, bevatten de bekers vaak een zeer dunne plastic binnenlaag om ze waterdicht te maken. Dit wordt een PE- of PLA-coating genoemd.

Meer informatie over PE- of PLA-coating

koffie beker meeneembeker

(Kartonnen) koffiebekers

melk verpakking pak

Verschillende melkverpakkingen

Hieronder vallen alle formaten van plastic en kartonnen bekers. Ook bekers met een PLA-coating (die biologisch afbreekbaar is) vallen hieronder.

De Friesche Vlag opschuimmelk, Barista Haver en ons eigen merk Baristi opschuimmelk vallen alle drie onder de nieuwe SUP-wetgeving. Dit omdat de verpakking plastic bevat.

altijd op voorraad

De SUP-belasting

Merkdrager moet belastingaangifte doen
In de nieuwe wetgeving is de merkeigenaar verantwoordelijk voor het afdragen van de afvalkostenbijdrage en de SUP-belasting. Hierdoor is er een onderscheid tussen producten waar het Gio Coffee logo op staat en merkproducten die wij inkopen van derden.

SUP-belasting op je factuur
Neem je producten van ons af die vallen onder de SUP-wetgeving én waar ons logo op is verwerkt? Dan verschijnt er een extra regel voor je op de factuur. Zo kun je precies zien hoeveel belasting wij afdragen en doorbelasten.

Doorbelasting vanuit toeleveranciers
Voor een aantal merkproducten die wij inkopen moet de leverancier SUP-belasting afdragen. Deze belasting wordt door de leverancier doorbelast aan ons. Wij zijn hierdoor genoodzaakt om hogere prijzen te vragen voor deze betreffende producten.

Wat verandert er voor jou?

Gio Coffee - Koffiemachine leasen op het werk

Wat verandert er voor jou?

Maak je gebruik van bekers waar je eigen logo op staat? Dan is jouw bedrijf verantwoordelijk voor het betalen van SUP-belasting. Klik hier voor meer informatie.

Benieuwd wat er nog meer voor jou verandert? Klik dan op onderstaande button.

Bekijk veranderingen

Veelgestelde vragen

 • Waarom berekenen jullie de kosten nu pas door en niet al sinds 1 januari 2023?

  De precieze veranderingen en verwachte impact door deze wetgeving zijn lang onzeker geweest. Ook is er langere tijd veel onduidelijkheid geweest welke producten hier wel en niet onder vallen. Wij hebben het doorbelasten van deze kosten afgehouden tot we hier meer duidelijkheid over hadden.

 • Mijn beker is biologisch afbreekbaar, moet ik dan ook SUP-belasting afdragen?

  Ja! Ook een beker van biologisch afbreekbaar materiaal, zoals suikerriet of PLA, wordt gezien als plastic en valt onder de SUP-wetgeving. Lees hier meer over in de FAQ van het afvalfonds: https://bit.ly/3p7ziuy.

 • Welke veranderingen worden er nog verwacht? 

  Op 1 januari 2024 zal het officiële verbod ingaan op SUP-verpakkingen en wordt het verplicht om deze te recyclen. Klik hier om meer te lezen over de SUP-wetgeving en wat deze inhoud.

 • Is de SUP-wetgeving ook van toepassing op mijn verpakking?  

  Heb je een eigen verpakking of vraag je je af of een verpakking onder de SUP-wetgeving valt? Klik dan hier om naar de website van het afvalfonds te gaan, of hier voor de website van het KIDV.

 • Wat wordt de nieuwe prijs van producten onder de SUP-wetgeving?

  Hoeveel belasting je moet betalen over de producten die onder de SUP-wetgeving vallen, verschilt per product. Wil je graag weten wat dit precies voor jou betekent? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Toch nog vragen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Je kunt ons altijd bellen of via de chat een bericht sturen. Wil je graag dat wij contact opnemen met jou, vul dan onderstaand formulier in. Wij helpen je graag verder! 

Persoonsgegevens:
Bedrijfsgegevens:
Ja, ik ga akkoord met het privacy policy
Ja, ik blijf graag op de hoogte van acties en updates vanuit Gio Coffee