Alles over de SUP-ban

Bij Gio Coffee zijn wij graag transparant in onze communicatie. Zo vinden we het ook belangrijk om onze klanten te informeren over de nieuwe regelgeving rondom de SUP-ban. Lees hier meer informatie over wat de SUP-ban precies is, wat er gaat veranderen en wat dit betekent voor jouw bedrijf.

Belangrijk om te weten: de wetgeving is op dit moment nog in ontwikkeling en kan dus nog veranderen. Zodra dit gebeurt, passen wij de informatie op deze pagina weer aan.

Bekijk veelgestelde vragen

Kartonnen Gio Coffee bekers voor zakelijk gebruik

Wat is de SUP-ban?

De SUP-ban is de wetgeving voor de verkoop en het gebruik van Single Use Plastics. Het doel van deze wet is het verminderen van het gebruik van Single Use Plastics, ook wel bekend als wegwerpplastic. Vanaf 2023 worden ook koffiebekers die plastic of kunststof bevatten meegenomen in deze wetgeving. De wegwerp koffiebekers van Gio Coffee bevatten plastic en worden vaak maar één of twee keer gebruikt, waardoor ze ook onder deze wetgeving komen te vallen.

Alle wegwerpbekers met een PE- of PLA-coating op de correcte manier gerecycled moeten worden.

Wat is het verschil tussen PE en PLA?

RVS Bekerdispenser

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 juli 2023 is het verboden om to-go bekers gratis te verstrekken. Er moet een extra bedrag worden gevraagd, waarbij de adviesprijs €0,25 per koffiebeker is. Daarnaast ben je ook verplicht om als bedrijf een alternatief te bieden naast to-go wegwerpverpakkingen.

Vanaf 2024 is het verplicht om bekers die plastic of kunststof bevatten voor 75% hoogwaardig te recyclen. Dit betekent dat deze bekers moeten worden verzameld, opgehaald en gerecycled. Dit getal zal per jaar oplopen, tot we de 90% bereiken. In 2025 zal het dus 80% worden, in 2026 85% en in 2027 90%.

Op dit moment is het nog niet duidelijk wat “hoogwaardig” recyclen precies inhoudt. Wanneer dit bekend is, zullen we dit op de pagina vermelden.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Beker deksels voor de Gio Coffee kartonnen bekers

Wat is het verschil tussen PE en PLA?

Een PE- of PLA-coating zorgt ervoor dat je koffiebeker niet uit elkaar valt wanneer je er koffie, thee of andere dranken in schenkt.

Wanneer een beker een PE-coating heeft, betekent dit dat er een beschermende polyethyleen coating in zit. Deze is gemaakt van aardolie. Een PLA-coating is een coating die bestaat uit polymelkzuur en is gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet of maïszetmeel.

Het verschil tussen de twee coatings is dat bekers met een PLA-coating vergist kunnen worden in plaats van gerecycled. Zo kunnen er van de bekers ook biogas of compost gemaakt worden.

Gio Coffee Glazen servies voor koffie en thee zakelijk

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Maak je gebruik van wegwerpbekers op locatie, dan geldt deze nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2024. Gebruik je to-go bekers voor het afhalen of bezorgen van producten? Dan geldt de wetgeving vanaf 1 juli 2023.

Het gebruik van wegwerpbekers binnen je bedrijf moet je zelf melden en administratief bijhouden, zodat je het recycle percentage kunt doorgeven. Daarnaast moet je ook kunnen aantonen dat je dit op de juiste manier hebt gedaan.

Klanten van Gio Coffee kunnen gebruikmaken van de service van Seenons. Zij komen bij je bedrijf langs om de bekers op te halen en deze op de juiste manier te recyclen.

Verkoop je dranken in kartonnen bekers? Dan ben je als bedrijf ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden naast de wegwerpbekers. Denk hierbij aan een To-go cup, mok of porseleinen servies.

Bekijk alternatieven>

Welke alternatieven zijn er voor wegwerpbekers?

Wij blijven de wegwerpbekers van Gio Coffee aanbieden. Wil je liever een ander alternatief, dan kun je ook voor de volgende opties kiezen:

Thee - icoon

Herbruikbare to-go cup

Grondstofprijs

Porseleinen mok

Koffievariaties

Glaswerk

Capaciteit

Porseleinen servies

Dit is een harde plastic beker die in de vaatwasser kan. Het is ook verkrijgbaar met een to-go deksel.

Met deze handige Gio Coffee mok voor op kantoor hoef je nooit lang te zoeken naar een beker om je koffie uit te drinken.

Wij hebben verschillende soorten glazen in ons assortiment. Je kunt hierbij kiezen uit theeglazen of glazen voor een latte macchiato of cappuccino.

Wij hebben verschillende opties voor servies in ons assortiment. Kies hierbij uit servies voor espresso, cappuccino of koffie. Al het servies is verkrijgbaar met of zonder schotel.

Seenons bakfiets voor het recyclen van koffiedrap en koffiebekers

Seenons

Kies je ervoor om wegwerpbekers te blijven gebruiken, dan moeten deze vanaf 1 juli 2023 op de juiste manier verzameld en gerecycled worden. Bij Gio Coffee werken wij samen met Seenons. Kies je voor deze service, dan halen zij de bekers bij je op en verzorgen de rest van het recycling-proces.

Het netwerk van Seenons loopt niet door heel Nederland heen. Het kan dus zijn dat zij niet in staat zijn om bij jouw bedrijf langs te komen.

Daarnaast kan het ook zijn dat je op een wachtlijst terecht komt, omdat steeds meer bedrijven deze service nodig gaan hebben. Het is dus belangrijk dat je dit op tijd controleert en zo nodig een ander bedrijf inschakelt om jouw bekers te laten recyclen.

Lees meer over Seenons>

Veelgestelde vragen

 • Moet ik gebruikmaken van Seenons, of kan ik ook een ander bedrijf inschakelen?

  Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de service van Seenons. Je kunt dus ook een ander bedrijf inschakelen om de bekers te laten ophalen en recyclen.

 • Veranderd hierdoor de prijs van wegwerpbekers?

  Ja, deze zal vanaf 2024 gaan veranderen. Dit komt omdat wij vanaf die datum verplicht zijn om een vergoeding te vragen voor het gebruik van wegwerpbekers. Wat de nieuwe prijs zal zijn, is op dit moment nog niet bekend.

 • Binnen mijn bedrijf gebruiken we de PLA-koffiebekers. Wat nu?

  Ook deze koffiebekers vallen onder de SUP-ban regelgeving. Dit betekent dat voor deze bekers hetzelfde geldt als voor de Gio Coffee wegwerpbekers.

 • Mijn bedrijf gebruikt servies. Wat nu?

  Het gebruik van servies valt niet onder de SUP-ban wetgeving. Dit betekent dat je geen actie hoeft te ondernemen en lekker kunt genieten van een heerlijke kop koffie of thee!

 • Ik ben een nieuwe klant en weet niet waar ik moet beginnen. Wat nu?

  Logisch dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet! Je kunt als nieuwe klant bij Gio Coffee kiezen voor onze originele wegwerpbekers, een reusable cup, porseleinen servies en/of een porseleinen mok. Je kunt hier alle alternatieven bekijken.