Welke koffiebonen zijn geschikt voor consumptie?

Koffie wordt al snel als vanzelfsprekend gezien. Toch is koffie een product wat zich niet altijd voor consumptie leent. Zo zijn er meer dan 60 soorten koffie, waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten koffiebonen komen van de Arabica en Robusta plant.

Meer over Arabica

Gio Coffee koffiebonenmelanges voor op kantoor

Wat is Arabica koffie?

Arabica koffie is de meest gedronken koffiesoort ter wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica en 30 procent uit Robusta. De Arabica plant groeit op extreme grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 meter hoog.

Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op extreme hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan mogelijke parasieten.

De Arabica koffiebonen bevatten om die reden minder cafeïne dan de Robusta koffiebonen. Dat geeft Arabica koffiebonen ook een heel verschillend smaakpatroon.

Vergelijk met Robusta

Gio Coffee koffiebonen voor op de werkvloer

Wat is Robusta koffie?

In tegenstelling tot Arabica planten, groeien Robusta planten ook in lager gelegen gedeelten. De Robusta heeft door zijn stevigere weerstand ook een stevigere smaak. Robusta koffie bevat daarnaast ook twee keer zoveel cafeïne als Arabica koffiebonen.

Ontdek de herkomst

Waar komt het vandaan?

De Robusta plant kan gemakkelijk in verschillende klimaten groeien. Hierdoor komt Robusta voornamelijk uit Zuid-Amerika, waar Arabica afkomstig is uit hooggelegen gebieden in Midden-Afrika en Azië.

Al onze Gio Coffee koffiebonen komen van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages. In de afbeelding zie je waar deze koffieplantages zich voornamelijk bevinden.

Lees ook Koffie van plantage tot kopje

Gio Coffee Rainforest Alliance Koffie voor bedrijven

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta?

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.

Proef onze koffiemelanges

Op zoek naar de lekkerste koffie voor jouw bedrijf?

Wil je vrijblijvend kennismaken met de lekkerste koffie voor op de werkvloer? Wij bieden je de mogelijkheid om alle koffiebonenmelanges gratis te proeven. Onze accountmanagers komen geheel vrijblijvend langs bij jou op kantoor met onze koffieproeverij, ofwel het Barista Mini Café!

Vraag een gratis proeverij aan>
Ontdek onze koffie

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Hoe bereken ik het aantal koffiedrinkers?

  Het berekenen van het aantal koffiedrinkers doe je door na te gaan wie er dagelijks koffiedrinken. In de meeste gevallen zijn dit namelijk niet alleen jouw collega’s, maar ook klanten, partners en/of gasten. Wij raden je aan om iedere 3 gasten als 1 (extra) koffiedrinker te tellen.

 • Hoe kies ik de juiste koffiemachine op kantoor?

  Bij het kiezen van de juiste koffiemachine voor op kantoor begin je bij het berekenen van het aantal koffiedrinkers. Zo maak je een eerste voorselectie op de capaciteit die je van een koffiemachine verwacht. Daarna kies je de gewenste zetmethode, type melkoplossing en welke koffievariaties je wilt gaan drinken.

 • Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?

  Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.