Robusta en arabica koffie, waarschijnlijk heb je er wel een van gehoord. Maar wat is het precies? Handig om te weten als je koffie uitzoekt! De koffiesoort bepaalt namelijk de voornaamste smaak in je koffie. Maar waar komt het vandaan en wat zijn de verschillen?

Koffie wordt al snel als vanzelfsprekend gezien. Toch heeft de koffie in jouw kop een lange weg afgelegd. Het begint natuurlijk allemaal bij de koffieboon. Koffie is niet vanzelfsprekend een product dat zich voor consumptie leent. Zo zijn er namelijk meer dan 60 soorten koffie, waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten bonen komen van de Arabica en Robusta plant. Er is een groot verschil in de planten en hiermee ook in de koffiebonen.

Gio Coffee koffiebonenmelanges voor op kantoor

Wat is Arabica koffie?

Arabica koffie is de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie. De Arabica plant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 meter. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op extreem grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne dan de Robusta bonen. Omdat er minder cafeïne in de Arabica koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.

Gio Coffee koffiebonen voor op de werkvloer

Wat is Robusta koffie?

Robusta planten groeien ook in lager gelegen gedeelten. De Robusta heeft door de stevigere weerstand ook een stevigere smaak. Robusta wordt vaak gebruikt wordt voor melkkoffie ’s. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne. Hierdoor krijg je dat beetje extra energie op je werkdag voor als je dit even nodig hebt.

Waar komt het vandaan?

De beste koffiemelanges met koffiebonen van over de hele wereld.

De gebieden en landen waar de koffieplanten groeien verschillen. De Robusta planten kunnen gemakkelijker in verschillende klimaten groeien. Hierdoor komt Robusta voornamelijk uit Zuid Amerika, waar de Arabica planten voornamelijk uit hoge gebieden in Midden Afrika en Azië komen. In de afbeelding hieronder zie je waar de bonen voornamelijk vandaan komen. Hierbij staat ‘R’ voor Robusta, ‘A’ voor Arabica en ‘M’ voor beide soorten.

Gio Coffee Rainforest Alliance Koffie voor bedrijven

Wat gebeurt er als Arabica en Robusta samengaan?

Koffiebonen kunnen heel goed met elkaar worden gemengd tot ontelbaar veel smaaksamenstellingen. In veel melanges worden Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen samengevoegd. De bonencombinatie van deze twee zeer verschillende planten is erg gewild. Zo zorgt zo’n blend voor zowel een uitgesproken smaak als een sterk en opwekkend kopje koffie.

Op zoek naar de lekkerste koffie voor jouw bedrijf?

Wil je op een vrijblijvende manier kennis maken met de lekkerste koffie? Wij bieden je de mogelijkheid om alle koffiebonenmelanges gratis te proeven. Tijdens deze koffieproeverij voor bedrijven kun je gelijk enkele innovatieve koffiemachines bekijken! Onze accountmanagers komen geheel vrijblijvend langs op een geschikt moment.

Vraag een gratis proeverij aan>

Ontdek meer over onze koffie