Hoe is koffie ontstaan?

Om te weten waar koffie vandaan komt, gaan we eerst terug naar hoe koffie eigenlijk is ontdekt. Het verhaal gaat dat koffie is ontdekt door Kaldi; een geitenhoeder uit Ethiopië.  

Hij ontdekte op een dag dat zijn geiten meer melk gaven en energieker waren, nadat ze van een bepaalde struik hadden gegeten. Precies! Er wordt dus gezegd dat zij de bessen van een koffieplant aten en door de cafeïne in die koffiebes meer energie kregen. 

Zo wordt koffie verbouwd 

Koffiebonen aan de tak van een koffieplant

Waar wordt koffie verbouwd?

Voor een goede kwaliteit koffie heb je een specifiek klimaat nodig. Een groot misverstand is dat koffie uit Italië komt. Wij hebben onze koffiecultuur grotendeels overgenomen van de Italianen, maar koffie wordt helaas niet zo dicht bij huis verbouwd.  

Waar koffie dan wel wordt verbouwd? Rond de evenaar en om specifiek te zijn tussen de keer-kringen. Denk dus aan Brazilië, Colombia, Uganda en Indonesië. 

Lees ook Hoe wordt koffie gemaakt?

Tropisch regenwoud voor koffiebonen

Het gebied en de smaak

De locatie van de koffieplantage is van belang voor de smaak van de uiteindelijke koffieboon. Zo groeit koffie het best in de tropen, met een warme temperatuur, veel regen en vruchtbare grond. 

Maar niet alleen de locatie, ook de hoogte van de koffieplantage heeft effect op de kwaliteit van de koffie. Het cafeïne level in de koffieboon, en daarmee ook de smaak ervan, wordt namelijk bepaald door de hoogte waarop koffie groeit.

Meer hierover lees je in de blog ‘Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?'

Welke land heeft de grootste koffie productie?

De landen met de grootste koffieproductie zijn BraziliëVietman en Colombia. Toch zijn de belangrijkste werelddelen waar koffie wordt verbouwd Latijns-Amerika en Afrika.  

Hier komt jouw kop koffie vandaan

Gio Coffee kop latte macchiato

Waar komt mijn kop koffie vandaan?

De herkomst van jouw kop koffie kun je vaak terugvinden op de verpakking of online. Het kan ook voorkomen dat je geen informatie kunt terugvinden over de herkomst van de koffiebonen. Dat is niet perse een slecht teken.

Veel zakken koffie bevatten namelijk koffiemelanges. Dit betekent dat er verschillende koffiebonen met elkaar zijn gemengd voor een perfecte smaak. Waarom dit gebeurt? Om unieke smaken te creëren én om de kwaliteit te garanderen.

Koffie is een natuurproduct en het kan dus voorkomen dat een oogst mislukt of dat de kwaliteit tegenvalt. Bestaat een bepaalde soort koffie uit één soort koffiebonen, dan kan het dus voorkomen dat deze ineens niet meer leverbaar zijn. 

Om die reden kiezen veel bedrijven, waaronder wij, ervoor om te werken met koffiemelanges. Zo kunnen we ook andere koffiebonen met elkaar mengen om dezelfde, stabiele en kwalitatieve koffiesmaak te creëeren.  

Wil je meer weten?

Zoals je leest gaat er dus veel aan vooraf voordat jij kunt genieten van die goede kop koffie! Wil je meer weten over onze koffie of deze een keer zelf proeven?  

Meer over onze koffie>

Gratis koffieproeverij

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Hoe bereken ik het aantal koffiedrinkers?

  Het berekenen van het aantal koffiedrinkers doe je door na te gaan wie er dagelijks koffiedrinken. In de meeste gevallen zijn dit namelijk niet alleen jouw collega’s, maar ook klanten, partners en/of gasten. Wij raden je aan om iedere 3 gasten als 1 (extra) koffiedrinker te tellen.

 • Hoe kies ik de juiste koffiemachine op kantoor?

  Bij het kiezen van de juiste koffiemachine voor op kantoor begin je bij het berekenen van het aantal koffiedrinkers. Zo maak je een eerste voorselectie op de capaciteit die je van een koffiemachine verwacht. Daarna kies je de gewenste zetmethode, type melkoplossing en welke koffievariaties je wilt gaan drinken.

 • Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?

  Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.