Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffie?

Robusta en arabica koffie waarschijnlijk heb je er wel een van gehoord. Maar wat is het precies? Handig om te weten als je koffie uitzoekt! De koffiesoort bepaalt namelijk de voornaamste smaak in je koffie. Maar waar komt het vandaan en wat zijn de verschillen? Koffie wordt al snel als vanzelfsprekend gezien. Maar voor de koffie in jouw kopje zit heeft het een lange weg afgelegd. Het begint natuurlijk allemaal bij de koffieboon. Koffie is niet vanzelfsprekend een product dat zich voor consumptie leent. Er zijn namelijk meer dan 60 soorten koffie waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten bonen komen van de Arabica en Robusta plant. Er is een groot verschil in de planten en hiermee ook in de koffiebonen.Arabica en Robusta koffie van Gio Coffee >

Wat is Arabica koffie?

Arabica koffie is de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie. De Arabica plant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 meter. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op extreem grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne dan de Robusta bonen. Omdat er minder cafeïne in de Arabica koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.

Wat is Robusta koffie?

Robusta planten groeien ook in lager gelegen gedeelten. De Robusta heeft door de stevigere weerstand ook een stevigere smaak. Robusta wordt vaak gebruikt wordt voor melkkoffie ’s. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne. Hierdoor krijg je dat beetje extra energie op je werkdag voor als je dit even nodig hebt.

Waar komt het vandaan?

De gebieden en landen waar de koffieplanten groeien verschillen. De Robusta planten kunnen gemakkelijker in verschillende klimaten groeien. Hierdoor komt Robusta voornamelijk uit Zuid Amerika, waar de Arabica planten voornamelijk uit hoge gebieden in Midden Afrika en Azië komen. In de afbeelding hieronder zie je waar de bonen voornamelijk vandaan komen. Hierbij staat ‘R’ voor Robusta, ‘A’ voor Arabica en ‘M’ voor beide soorten.

arabica vs robusta

Wat gebeurt er als Arabica en Robusta samengaan?

Koffiebonen kunnen heel goed met elkaar worden gemengd tot ontelbaar veel smaaksamenstellingen. In veel melanges worden Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen samengevoegd. De bonencombinatie van deze twee zeer verschillende planten is erg gewild. Zo zorgt zo’n blend voor zowel een uitgesproken smaak als een sterk en opwekkend kopje koffie.

Op zoek naar de lekkerste koffie voor jouw bedrijf?

Wil je op een vrijblijvende manier kennis maken met de lekkerste koffie? Wij bieden je de mogelijkheid om alle koffiebonenmelanges gratis te proeven. Tijdens deze koffieproeverij voor bedrijven kun je gelijk enkele innovatieve koffiemachines bekijken! Onze accountmanagers komen geheel vrijblijvend langs op een geschikt moment.
Gratis koffieproeverij voor bedrijven aanvragen >

Gepubliceerd op 14 november 2014 door

Op zoek naar de lekkerste koffie voor op het kantoor? Vraag een gratis koffieproeverij aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.