Zo maak je de beste cappuccino gewoon thuis

Wat is een cappuccino?

Van oorsprong is cappuccino een koffie met melk, afkomstig uit Italië. Een koffievariatie die ook onder ons Nederlanders zeer geliefd is. Zo gaat ook op de werkplek veelvuldig de voorkeur uit naar cappuccino.

De basis van een goede cappuccino is espresso, of in ieder geval sterke koffie. Deze maakt een derde van je cappuccino uit. Nog eens een derde is warme melk en je maakt de cappuccino af met zacht melkschuim.

Je serveert de cappuccino in een komvormige mok. Ook dat is een belangrijk verschil met latte macchiato.

Lees ook Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Gio Coffee kop latte macchiato

Wat is een latte macchiato?

Latte macchiato betekent letterlijk ‘gevlekte melk’. Een toepasselijke naam, want deze heerlijke koffievariatie bevat meer melk dan koffie. Maar geen zorgen, door het gebruik van krachtige een espresso komt de smaak van koffie zeker goed tot zijn recht.

Ook voor deze Italiaanse koffievariatie heb je warme melk nodig. Deze schenk je, samen met het melkschuim, in een lang, slank glas. Waarom specifiek zo’n glas? Omdat alleen dan zichtbaar wordt waar een latte macchiato om bekend staat: de welbekende lagen!

Lees ook Hoe maak je de perfecte latte macchiato?

Cappuccino vs latte macchiato

Zowel een cappuccino als een latte macchiato worden dus gemaakt met dezelfde drie ingrediënten: melk, espresso en melkschuim. Het verschil tussen deze koffievariaties zit hem in de bereidingswijze.

Bij een cappuccino schenk je eerst espresso in en daarna de melk met het melkschuim. De melk gaat zich mengen met de espresso en het melkschuim vormt een laag bovenop. Hierdoor ontstaan twee lagen.

Bij een latte macchiato begin je met de melk en het melkschuim, en voeg je daar de espresso aan toe. Door deze volgorde en de eigenschappen van de melk, blijft de espresso op de melk liggen. Zo ontstaan de welbekende drie lagen van een latte macchiato.

Ook genieten van een latte macchiato of cappuccino?

Wil jij ook iedere dag genieten van een heerlijke latte macchiato of cappuccino? Ontdek onze zakelijke koffiemachines!

Bekijk koffiemachines>

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Hoe kies ik de juiste koffiemachine op kantoor?

  Bij het kiezen van de juiste koffiemachine voor op kantoor begin je bij het berekenen van het aantal koffiedrinkers. Zo maak je een eerste voorselectie op de capaciteit die je van een koffiemachine verwacht. Daarna kies je de gewenste zetmethode, type melkoplossing en welke koffievariaties je wilt gaan drinken.

 • Is het mogelijk om een koffiemachine uit te proberen?

  Ja, dat is mogelijk! Bij Gio Coffee kun je geheel vrijblijvend een proefplaatsing (30 dagen bedenktijd) aanvragen. Op deze manier kun je samen met jouw collega’s vrijblijvend kennismaken met Gio Coffee én natuurlijk onze heerlijke koffie proeven. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

 • Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?

  Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.