Het verschil tussen een latte en een latte macchiato

Het verschil tussen een latte en een latte macchiato heeft te maken met de smaak en de bereidingswijze. Bij een latte wordt de melk aan de koffie toegevoegd. Hierdoor mengen de melk en de koffie met elkaar, en eindig je met een homogene smaak.

Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes.

Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties. Bij een latte mengen de smaken zich met elkaar, waar je bij een latte macchiato iedere smaak los ervaart. Het zoete van de melk en het bittere van de shot espresso.

Lees ook Het verschil tussen latte macchiato en cappuccino

Geniet van een heerlijke latte macchiato met Gio Coffee

Het recept voor latte macchiato

Stap 1: Meet de melk af die je nodig hebt. Aangezien je ook melkschuim gaat maken, is dit ongeveer 2-3 cm onder de rand van het glas dat je wilt gebruiken. Gebruik volle melk voor het beste melkschuim.

Stap 2: Schuim de melk op. Dit kan bijvoorbeeld met een automatische melkopschuimer of met de hand in een steelpannetje. Hoe je dat doet? We leggen het stap voor stap uit in de blog 'Hoe maak ik de perfecte cappuccino'.

Stap 3: Vul het glas, met de opgeklopte melk en het melkschuim, tot net onder de rand. Laat dit heel even staan terwijl je de espresso bereidt. Door de melk kort te laten staan, stijft deze nog wat extra op en krijg je straks strakkere laagjes.

Stap 4: Zet een espresso. Doe dit goed sterk zodat je straks een heerlijke balans tussen koffie en melk hebt.

Stap 5: Schenk de espresso in de melk. Niet te snel, maar ook niet te langzaam zodat het gaat druppelen. Et voila, de perfecte latte macchiato. Het genieten kan beginnen!

"Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties."

Gio Coffee Collega geniet van een kop latte macchiato

Tips voor het perfecte latte macchiato

Het geheim van perfect melkschuim? Gebruik altijd koude melk als je begint. Verwarm dit tot 30-35 graden Celsius terwijl je het opschuimt. Stop dan met opschuimen en verwarm de melk door tot 60-65 graden. Dit is ongeveer wanneer het stoom er vanaf komt.

Voor een perfecte smaakbeleving gebruik je een goede, sterke espresso. Een andere koffiesoort, denk aan filterkoffie, is namelijk meestal minder sterk van smaak. Zo is de kans groot dat de smaak wegvalt in de zoetigheid van de melk.

Lees ook Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Een latte macchiato machine voor op de werkvloer

Wil je ook op de werkvloer genieten van een heerlijke latte macchiato? Met de zakelijke koffiemachines van Gio Coffee geniet jij met één druk op de knop van de lekkerste koffievariaties. Kies jouw ideale koffieautomaat uit ons ruime assortiment!

Ontdek jouw ideale koffiemachine>

Meer over Gio Coffee

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Hoe bereken ik het aantal koffiedrinkers?

  Het berekenen van het aantal koffiedrinkers doe je door na te gaan wie er dagelijks koffiedrinken. In de meeste gevallen zijn dit namelijk niet alleen jouw collega’s, maar ook klanten, partners en/of gasten. Wij raden je aan om iedere 3 gasten als 1 (extra) koffiedrinker te tellen.

 • Hoe kies ik de juiste koffiemachine op kantoor?

  Bij het kiezen van de juiste koffiemachine voor op kantoor begin je bij het berekenen van het aantal koffiedrinkers. Zo maak je een eerste voorselectie op de capaciteit die je van een koffiemachine verwacht. Daarna kies je de gewenste zetmethode, type melkoplossing en welke koffievariaties je wilt gaan drinken.

 • Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?

  Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.