Wat is het verschil tussen een latte en een latte macchiato?

Het heeft allemaal te maken met smaak en zwaarte van de vloeistoffen waar je mee werkt. Bij de gewone latte wordt de melk aan de koffie toegevoegd. Hierdoor mengen de melk en de koffie goed met elkaar en eindig je met een homogene smaak.

Bij een latte machiatto wordt de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Behalve dat dit er leuk uitziet, geeft het ook een hele andere smaaksensatie dan een gewone latte. Zo zal je eerst het zoete van het melkschuim ervaren. Daarna komen meer bitters door van je shot koffie. En dan eindig je weer zoet, van de melk die onderin het glas rust. Dit ervaar je natuurlijk alleen maar als je je latte macchiato niet eerst roert.

Wat heb je nodig voor een latte macchiato?

  • Melk (bij voorkeur vers voor de smaak)
  • Opschuimsysteem
  • Espresso (net gezet en goed heet)
  • Groot glas
  • Lepel
  • Kannetje of kopje met een tuitje
Geniet van een heerlijke latte macchiato met Gio Coffee

Recept voor Latte Macchiato

Stap 1: Afmeten melk

Meet de melk af die je nodig hebt. Aangezien je ook melkschuim gaat maken is dit ongeveer 2-3 cm onder de rand van het glas dat je wilt gebruiken.

Stap 2: Opwarmen en opkloppen

Warm en klop de melk op. Dit kan met de hand. Gewoon in een pannetje op het vuur met een handklopper. Of met een automatisch opschuimkannetje. Of, als je het hebt, met het opschuimsysteem van je koffieapparaat.

Stap 3: Inschenken en melkschuim opstijven

Vul het glas met je opgeklopte warme melk en schuim. Tot net onder de rand. Laat dit heel even staan, terwijl je de espresso voorbereidt. Door de melk heel even te laten staan, stijft deze een beetje op, waardoor je strakkere laagjes krijgt.

Gio Coffee Collega geniet van een kop latte macchiato

Stap 4: Maken van de juiste espresso

Maak je espresso. Je kunt het ook met filterkoffie proberen. Maar voor de mooiste laagjes, en vooral voor de beste smaak is het beter om espresso te gebruiken. Filterkoffie heeft een ander gewicht dan espresso, dit heeft invloed op de laagjes in je glas. Daarnaast is filterkoffie meestal iets minder sterk van smaak, waardoor hij een beetje weg kan vallen tegen de zoete melk en je hem niet meer goed terug zal proeven.

Bereid je espresso in een kannetje of in een kopje met een tuutje. Hiermee schenk je straks gemakkelijker je espresso in je melk.

Stap 5: Inschenken van de espresso

Schenk de espresso, terwijl deze nog heet is, niet te snel (maar ook niet zo langzaam dat je gaat druppelen), in de melk. Als het goed is zal je hem zien gaan zweven tussen je melk en je schuimlaag.

Stap 6: Klaar!

Je kunt je koffiedrankje zo presenteren. Vind je de koffievlek boven op je melk niet zo mooi? Schep met je lepel dan nog een beetje opgeklopte melk er bovenop.

Tips voor het perfecte melkschuim

Het geheim van mooi melkschuim? Gebruik altijd koude melk als je begint. Schuim deze op tot ongeveer 30-35 graden Celsius. Daarna wil je de melk alleen nog maar opwarmen, maar niet meer schuimen. Doe je dit wel, dan krijg je grote grove bellen, die snel breken. Tot slot, maak je melk niet te heet (eindig ongeveer bij 60-65 graden Celsius). Je kunt dit met een thermometer meten, of als je een koffieapparaat gebruikt met de hand.

Extra genieten van je latte macchiato? Ga voor de mooie glazen van Gio Coffee, ideaal voor deze populaire koffiespecialiteit. In deze glazen met logo kun je de verschillende lagen van koffie en melk perfect zien. Een echte toevoeging in elke koffiehoek op het werk!

Een latte macchiato machine voor op de werkvloer

Wil je ook op de werkvloer genieten van een perfecte latte macchiato, maar heb je geen tijd om deze helemaal zelf te maken? Gio Coffee heeft professionele koffiemachines voor zakelijk gebruik in het assortiment die gewoon een latte macchiato voor je kunnen maken. Of je nu een compacte machine voor op kantoor zoekt of een koffieautomaat die 50 koffieliefhebbers kan bedienen. Er is altijd een ideale koffiemachine die past bij de gewenste melkoplossing voor jouw bedrijf.

Ontdek jouw ideale koffiemachine>

Bekijk alle koffiemachines