De verhoudingen voor een perfecte cappuccino

De totale inhoud van een cappuccino is tussen de 150 en 180 ml. Daarvan is 30 ml espresso, en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. De perfecte laag melkschuim is vervolgens tussen de 0,5 en 1,5 cm dik.  

Maar, een cappuccino is niet perfect zonder een goed gebalanceerde smaakbeleving. Daarom raden we je aan om, mits jouw koffiemachine daarvoor geschikt is, de maling van de koffiebonen aan te passen naar fijn. Daarnaast zet je de sterkte van de espresso sterker dan normaal.  

Op welke manier wil je cappuccino maken?

Maak een cappuccino met een melkopschuimer

Cappuccino maken met een melkopschuimer

We beginnen met het maken van melkschuim met een melkopschuimer.  

Stap 1. Voeg melk toe aan de opschuimer. Wees niet te zuinig, maar gebruik ook niet meer dan als maximum is aangegeven.  

Stap 2. Zet de melkopschuimer aan en wacht geduldig tot de melk volledig is opgeschuimd.  

Stap 3. Ondertussen zet je een espresso. Doe dit in een kop die groot genoeg is voor de espresso én de melk. Zet de espresso sterker dan je normaal gesproken zou doen. Zo creëer je de juiste smaakbalans tussen de espresso en de melk. 

Stap 4. Voeg nu de opgeschuimde melk toe aan de espresso en je kunt genieten!  

Maak een cappuccino met een steelpannetje

Cappuccino maken met een steelpannetje

Heb je geen melkopschuimer tot je beschikking, maar wil je toch genieten van een lekkere cappuccino? Geen probleem! Ook met een steelpannetje kun je uit de voeten.  

Stap 1. Verwarm melk in een steelpannetje. Probeer de melk tot 70 graden te verwarmen, maar laat het niet koken! Tip: 70 graden is ongeveer wanneer er stoom vanaf komt.  

Stap 2. Schuim nu de melk op door goed te kloppen met een garde of gebruik een staafmixer.  

Stap 3. Zodra de melk is opgeschuimd, zet je een espresso. Klop ondertussen voorzichtig nog enkele keren door het melkschuim. Net als bij het maken van een cappuccino met een melkopschuimer, zet je de espresso sterker dan je gewend bent.   

Stap 4. Voeg nu de opgeschuimde melk toe aan je kop met espresso. Blijft er melkschuim achter? Gebruik een lepel om het laatste over te scheppen.  

Tips voor de perfecte cappuccino 

 • Gebruik volle melk! Volle melk schuimt namelijk beter op en is dus de ideale cappuccino melk. 
 • Maak de beleving rondom de cappuccino compleet met een voorverwarmde kop!  

 • Een extra speciale cappuccino? Voeg een smaaksiroop toe in bijvoorbeeld de smaak caramel.  

 • Wil je liever geen melk gebruiken? Je kunt ook bijvoorbeeld gaan voor cappuccino met amandelmelk.  

 • Wist je dat de cafeïne in cappuccino langzamer door het lichaam wordt opgenomen dan in een espresso? Voor een energieboost kun je dus het best gaan voor een cappuccino!  

 

Lees ook Het verschil tussen latte macchiato en cappuccino

"Bij een cappuccino zet je eerst een sterke espresso en voeg je daar het melkschuim aan toe."

Geniet van cappuccino op de werkvloer 

Wil je ook op de werkvloer genieten van een perfecte cappuccino? Dan is een volautomatische koffiemachine ideaal! Daarmee geniet jij met één druk op de knop van een heerlijk cappuccino. Klinkt dit als dé oplossing voor jou? Gio Coffee heeft een passende zakelijke koffiemachine voor ieder bedrijf!  

Bekijk koffiemachines> 
Meer over Gio Coffee

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Hoe bereken ik het aantal koffiedrinkers?

  Het berekenen van het aantal koffiedrinkers doe je door na te gaan wie er dagelijks koffiedrinken. In de meeste gevallen zijn dit namelijk niet alleen jouw collega’s, maar ook klanten, partners en/of gasten. Wij raden je aan om iedere 3 gasten als 1 (extra) koffiedrinker te tellen.

 • Hoe kies ik de juiste koffiemachine op kantoor?

  Bij het kiezen van de juiste koffiemachine voor op kantoor begin je bij het berekenen van het aantal koffiedrinkers. Zo maak je een eerste voorselectie op de capaciteit die je van een koffiemachine verwacht. Daarna kies je de gewenste zetmethode, type melkoplossing en welke koffievariaties je wilt gaan drinken.

 • Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?

  Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.