Maak impact bij het Domingo House

Het Domingo House is opgericht voor mensen met een geestelijke zorgvraag. Dit zijn mensen die allerlei behandelingen hebben geprobeerd en vaak met het predicaat ‘uitbehandeld’ terecht komen bij het Domingo House. Deze mensen ontvangen therapie waarbij het doel is; de regie terugkrijgen op hun leven.

Wat is het Domingo House?

Hulphond Nederland hulphond in actie

Wat is Hulphond Nederland?

Omdat het Domingo House onderdeel is van Hulphond Nederland, geven wij in deze blog nog een korte uitleg over deze organisatie. Pieter Blickman, sponsormanager bij Hulphond Nederland, legt uit:

“Hulphond Nederland is een organisatie die mensen helpt met een lichamelijke beperking en/of geestelijke zorgvraag. Dat is onze doelstelling!”

Ontdek via deze link alles over deze mooie organisatie, wie ze helpen én de verschillende soorten hulphonden:

Alles over Hulphond>

Eric Bouwer over het Domingo House

Domingo house paarden therapie hulphond

Wat is het Domingo House?

Kort gezegd helpt het Domingo House mensen die vastlopen in reguliere therapietrajecten. Ze krijgen vaak onbedoeld de stempel ‘uitbehandeld’. Deze mensen kunnen terecht bij het Domingo House.

Hier wordt er écht de tijd genomen om te luisteren naar de (vaak) traumatische gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in hun leven. Met behulp van honden en paarden komen de therapeuten vrij snel tot de kern van de problemen. De cliënten krijgen vervolgens begeleiding om zo weer de regie over hun leven terug te krijgen.

Eric Bouwer, manager van het Domingo House, vertelt: 

“Een dier doet geen aannames en heeft geen vooroordelen. Ze zijn altijd zichzelf en leven in het hier en nu. Wij gebruiken de dieren om ervoor te zorgen dat onze cliënten ook weer in het hier en nu terecht komen. Ze zitten opgesloten in gedachten over het verleden en de toekomst, of zijn bang wat andere mensen van hen vinden. Met de dieren brengen wij ze weer terug naar het hier en nu.” 

Wat is het verschil met reguliere therapie? 

Domingo house paarden therapie hulphond

Wist je dat...

Het Domingo House is vernoemd naar het allereerste therapiepaard?  

Dit paard, genaamd ‘Domingo’, had jarenlang op topniveau gepresteerd als dressuurpaard. De eigenaren van het Domingo House gaven hem een nieuw toekomstperspectief als therapiepaard: en hij bleek een natuurtalent te zijn! Domingo werd op deze manier het symbool voor herwaardering. Iets wat ieder mens en dier verdient volgens het Domingo House.

Hoe kan ik meehelpen? 

De werkwijze in 4 stappen

Social Impact Feitjes 1

De verbinding tussen hoofd en lichaam

Social Impact Feitjes 2

Systematisch werk

Social Impact Feitjes 3

Ervaringsleren

Social Impact Feitjes 4

Dierondersteunde therapie

Mensen die therapie volgen bij het Domingo House hebben vaak een verbroken connectie tussen hoofd en lichaam. Hierdoor voelen zij niet meer wat ze denken en vice versa.  

Bij het Domingo House zien ze een psychische klacht of trauma niet als een aandoening. Ze kijken hier systematisch en in een bredere context naar. 

Doordat cliënten interactie hebben met dieren, zien zij direct welk effect hun gedrag en uitstraling hebben op anderen. Oefenen met dieren is voor de meeste mensen veiliger dan dit direct met andere mensen te doen. 

Tijdens de meeste therapiesessies worden honden en/of paarden ingezet. Deze reageren direct op de gemoedstoestand van de cliënt en reageren hierop met non-verbale communicatie. Dit helpt cliënten met de transitie van “begrijpen naar toepassen”.  

Domingo house paarden therapie hulphond

Wat is het verschil met reguliere therapie?

Bij het Domingo House wordt er extra aandacht besteed aan cliënten. Dit doen zij door elke cliënt aan niet één, maar twee therapeuten te koppelen. Er wordt hier bewust voor gekozen, omdat het Domingo House gelooft dat twee therapeuten meer kunnen doen samen. Niet alleen kunnen afspraken altijd doorgaan bij ziekte of verlof, maar twee paar oren vangen ook meer op dan één paar. 

Een therapiesessie duurt meestal tussen de 2 en 2,5 uur, waarin de cliënt alle ruimte krijgt om hun verhaal te vertellen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van dierentherapie, waar Eric Brouwer meer over vertelt: 

“Mensen die hier komen zitten opgesloten in hun lijf. De verbinding tussen hoofd en lichaam is verbroken. Dit gevoel kunnen zij weer terugkrijgen door te werken met een hond of paard. Het moment dat een paard bijvoorbeeld toenadering zoekt bij een cliënt, zie je dat mensen breken en weer bij hun emotie kunnen komen. Je zet hiermee de eerste stappen om de verbinding tussen hoofd en lichaam te herstellen.” 

“Het onderzoek wat wij doen laat zien dat klachten met meer dan de helft afnemen. De waardering van cliënten voor het programma is een 9 op de schaal van 10!”

Domingo house paarden therapie hulphond

Hoe kan ik meehelpen?

Ben je klant van Gio Coffee en steunt jouw bedrijf Hulphond Nederland? Dan doneren wij 1 cent van elke gedronken kop koffie aan deze organisatie. Dit geld gaat onder andere ook naar het Domingo House! Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen, is te genieten van je dagelijkse kop koffie op het werk. Dat geeft een goed gevoel!  

Ben je geen klant van Gio Coffee? Neem dan een kijkje op de website van het Domingo House. Zij leggen je graag uit hoe je dit mooie initiatief kunt steunen.  

Word donateur>

Ontdek de andere goede doelen:

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik meehelpen?

  Super dat je graag dit mooie initaitief wilt steunen! Ben je klant van Gio Coffee? Dan hoef je alleen maar te genieten van heerlijke koffie op het werk. Wij doneren namelijk 1 cent van elke gedronken kop koffie aan jouw gekozen goede doel.

 • Ik ben geen klant van Gio Coffee, hoe kan ik alsnog doneren?

  Ben je geen klant bij ons, maar wil je alsnog graag dit goede doel steunen? Ga dan naar de website van de betreffende organisatie. Zij leggen je graag uit hoe je een donateur kunt worden!

 • Ik ben geen klant van Gio Coffee, maar wil dit wel worden. Hoe werkt dit?

  Leuk dat je interesse hebt in Gio Coffee! Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Heb je liever persoonlijk contact, mail of bel ons dan via info@giocoffee.nl of 088-1234400. Of doorloop de keuzehulp, voor advies op maat binnen 1 minuut!

 • Uit welke andere goede doelen kan ik kiezen?

  Word of ben je klant bij Gio Coffee, dan kun je kiezen uit drie goede doelen van Nederlandse bodem. Dit zijn Hulphond Nederland, het Nationaal Ouderenfonds en Jantje Beton.

 • Laten jullie ook zien waar het gedoneerde geld naartoe gaat?

  Zeker! Klanten krijgen ieder kwartaal een nieuwsbrief waarin wordt verteld waar het gedoneerde geld precies naartoe gaat. Ook zijn wij van plan om meer informatie op onze website en socials te plaatsen, zodat je altijd op de hoogte bent!