De koffie sensatie uit Amerika

De Americano: misschien heb je er wel eens van gehoord en ben je nieuwsgierig naar de smaak. Deze koffievariatie wordt vaak vergeleken met zwarte koffie of een lungo. Maar, vergis je niet: qua smaak is de Americano heel anders. 

Waar zwarte koffie of een lungo vaak meer bitter en sterker van smaak zijn, is een Americano juist mild en zacht. Benieuwd naar hoe deze koffievariatie aan zijn naam komt? Of hoe je er eentje maakt? Lees er alles over in deze blog!  

Lees meer 

Americano koffie croissant

Wat is een Americano?

Simpel gezegd: een Americano is espresso aangevuld met een even grote hoeveelheid heet water. Hierdoor wordt de intensiteit van de espresso minder sterk, wat resulteert in een zachte en milde smaak. 

De Americano kan zowel warm als koud gemaakt worden. Verfrissend voor de hete zomerdagen, en heerlijk warm voor tijdens gure winterdagen!  

Bekijk het recept>

americano koffie

Waar komt de Americano vandaan?

Zoals de naam al suggereert is de de Americano afkomstig uit Amerika. Deze warme (of koude!) drank is hier zeer populair.

Het drankje is gecreëerd door Amerikaanse soldaten, die na de Tweede wereldoorlog gestationeerd waren in Italië. Deze soldaten wilden graag koffie drinken, maar vonden de espresso in Italië te sterk. Tijdens deze periode was filterkoffie zeer populair in Amerika. Deze koffie was milder van smaak dan de sterke espresso in Italië.

In een poging om de smaak van Amerikaanse filterkoffie na te bootsen, mengden de Amerikaanse soldaten de Italiaanse espresso met heet water. Zo is uiteindelijk de Americano ontstaan!

americano koffie

Hoe maak je een Americano?

De bereiding van een Americano is vrij eenvoudig en kun je op verschillende manieren doen. Het hangt vooral af van hoe sterk jij het wilt drinken. Ook hebben de koffiebonen die je gebruikt invloed op de smaak.

De standaard verhouding voor een Americano is 30 ml espresso en 30 ml (heet) water. Bij de originele Americano wordt het glas met heet water en de espresso afzonderlijk geserveerd. Voor een sterkere smaak voeg je minder water toe. Liever een mildere smaak? Dan gebruik je meer heet water.

Je kunt ook een Americano bereiden met de hulp van een volautomatische koffiemachine. Ben je op zoek naar een koffieautomaat voor op het werk? Bekijk dan ons aanbod!

Bekijk koffiemachines>

Vier weetjes over de Americano

Social Impact Feitjes 1

Vele variaties mogelijk

Social Impact Feitjes 2

Heerlijk bij een dessert

Social Impact Feitjes 3

Amerikaanse koffie

Social Impact Feitjes 4

Alternatief voor de Americano

De Americano is op zichzelf al heerlijk: maar wist je dat er vele variaties mogelijk zijn? Zo kun je een siroop toevoegen voor smaak, of een vleugje melk. Daarnaast kun je het drankje ook koud bereiden met ijsblokjes.

Hou je van een lekkere kop koffie na een avond dineren? Ga dan eens voor een Americano! Deze milde, zachte koffie is ideaal om te drinken bij een lekker dessert. Tiramisu, bijvoorbeeld!

Het woord “Americano” betekend in het Italiaans “Amerika”. Dit is een verwijzing van de Italianen naar de Amerikaanse soldaten die de smaak van de filterkoffie uit Amerika probeerde na te maken. 

Een alternatief met dezelfde ingrediënten is een ‘Long Black’. Bij een Americano wordt heet water toegevoegd aan de espresso, wat de crèmelaag van de koffie vernietigt. Bij een Long Black wordt de espresso toegevoegd aan het hete water, waardoor de crèmelaag intact blijft.

americano ijs iced koffie

Tips voor de lekkerste Americano

Wist je dat een Americano ook lekker is koud? Voeg wat ijsblokjes toe aan een groot glas en vul deze vervolgens voor de helft met fris water. Voeg als laatste de hoeveelheid espresso naar wens toe.

Zin in wat extra’s? Voeg dan een vleug Barista Haver toe, of maak de koffie zoeter met vanille- of hazelnootsiroop. Maak jouw koffiemoment compleet met een heerlijke koek naast de Americano!

Bekijk bijproducten>

Geniet van een Americano op het werk

Ontdek ons aanbod van koffiemachines die Americano’s kunnen zetten!  

Koffiebonen
Actie
Magenta Touch koffiebonenmachine
Koffiebonen | 25 tot 50 koffiedrinkers
Hoge zetsnelheid door pre-grinding Koffievariaties met melktopping Op de waterleiding
Koopprijs: €3.650,- €3.285
Actie
Baristi100
Koffiebonen | 1 tot 20 koffiedrinkers
Volautomatische melkopschuimer Koffievariaties met verse melk Waterreservoir of op de waterleiding
Koopprijs: €2.350,- €2.115

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Hoe bereken ik het aantal koffiedrinkers?

  Het berekenen van het aantal koffiedrinkers doe je door na te gaan wie er dagelijks koffiedrinken. In de meeste gevallen zijn dit namelijk niet alleen jouw collega’s, maar ook klanten, partners en/of gasten. Wij raden je aan om iedere 3 gasten als 1 (extra) koffiedrinker te tellen.

 • Wat kunnen jullie vertellen over de koffiemachines?

  Alle Gio Coffee koffiemachines zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit bewijzen zij door hun lange levensduur en maximale prestaties. Met de inbegrepen service en perfecte afstelling van de koffiemachine, garanderen wij dat je altijd zorgeloos kunt genieten van jouw favoriete energiemoment!

 • Is het mogelijk om een koffiemachine uit te proberen?

  Ja, dat is mogelijk! Bij Gio Coffee kun je geheel vrijblijvend een proefplaatsing (30 dagen bedenktijd) aanvragen. Op deze manier kun je samen met jouw collega’s vrijblijvend kennismaken met Gio Coffee én natuurlijk onze heerlijke koffie proeven. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

 • Wat is het beste koffiezetapparaat voor kantoor?

  Voor het kiezen van de beste koffiemachine voor jouw bedrijf moet je rekening houden met een aantal factoren. Bereken eerst het aantal koffiedrinkers, zo kun je een selectie maken van de koffiemachines die aan deze capaciteit kunnen voldoen. Kies daarna de gewenste zetmethode, type melkoplossing en welke koffievariaties je wilt gaan drinken.