Thee is er in allerlei verschillende soorten en smaken. Als we overkoepelend kijken, zijn er drie populaire soorten: zwarte thee, groene thee en kruidenthee. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en hoe komen ze ieder aan een andere smaakbeleving? In deze blog nemen we je mee naar de oorsprong, om zo de smaakbelevingen beter te kunnen begrijpen.  
 

Sfeerbeeld-Gio-Leaves-Zwarte-Thee-Everyday-Zakelijk.png

De meest gedronken zwarte thee

Eén van de meest populaire theesoorten is toch wel de zwarte thee. Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinesis, de theeplant. Als de plant ongeveer vier jaar oud is, worden de bladeren voor het eerste geplukt. Alleen de bovenste bladeren, want die jonge delen van de theeplant geven de beste kwaliteit. Voor zwarte thee worden de bladeren vervolgens gedroogd, waarna er met zware gewichten overheen wordt gerold. Dit zorgt ervoor dat de theebladeren in aanraking met zuurstof komen en er oxidatie ontstaat. Daardoor krijgen ze hun zwarte kleur.  

De geoxideerde theebladeren worden verhit en gedroogd, om vervolgens gemelangeerd te worden. Zo ontstaan weer de verschillende theesmaken zoals wij die kennen. Denk aan de toevoeging van bergamot voor Earl Grey en diverse bosvruchten voor Forest Fruits.  

Sfeerbeeld-Gio-Leaves-Groene-Thee-Lemon-Zakelijk.png

De gezonde groene thee

Ook groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinesis. In tegenstelling tot de zwarte thee worden deze bladeren direct na het plukken verhit om ervoor te zorgen dat ze niet kunnen oxideren. Dit zorgt er dus ook voor dat de theebladeren hun groene kleur behouden. Ook groene thee wordt vervolgens gemelangeerd. Denk aan de toevoeging van cranberry, goji bessen of de grote favoriet: citroen. Zo ontstaan er in deze theecategorie ook weer verschillende soorten groene thee. 

Bijkomend voordeel; groene thee is relatief gezond! Het vermindert de kans op veel verschillende soorten ziektes, het heeft een anti-aging effect en het heeft een positief effect op afvallen. Dat alles natuurlijk wel met mate, want het is helaas niet magisch. 

Lees ook Dit wist je nog niet over thee

Sfeerbeeld-Gio-Leaves-Rooibos-African-Thee-Zakelijk.png

Kruidenthee zonder cafeïne

Voor wie nu meteen denkt aan inheemse bevolkingen en brandnetelthee, niets is minder waar. De bekendste kruidenthee is namelijk een vorm die eenieder van ons wel eens heeft gedronken: rooibos! In tegenstelling tot groene en zwarte thee, wordt rooibos gemaakt van de Aspallathus Linearis. Deze plant is onderdeel van de vlinderbloemenfamilie en bevat geen cafeïne. Dat is meteen ook de bekendste eigenschap van rooibos thee: het is cafeïnevrij. De bladeren van rooibos thee wordt geplukt, gestampt en in de zon geoxideerd. Daarmee krijgt ook deze thee een donkere kleur.  

De Aspallathus Linearis komt oorspronkelijk uit het Ederberg gebied in Zuid-Afrika. Mede daardoor worden rooibos theemelanges dus ook vaak African Rooibos genoemd. 

Zo zien we maar dat alhoewel veel thee van dezelfde plant afkomstig is, toch iedere theemelange anders is. Wil je jouw theekrat of theedisplay op de werkvloer vullen met de lekkerste theevariaties? Gio Leaves heeft met de ‘classic tea blends’ lijn de favoriete smaakbelevingen voor je op een rij gezet. 

Proef Gio Leaves>

Ontdek alle theesmaken