Altijd een perfecte laag melkschuim

Een goede kop cappuccino smaakt pas écht lekker als er een heerlijke laag melkschuim bovenop ligt. In deze blog lees je alles over welke soorten melk het beste zijn voor een mooie laag melkschuim én hoe je deze in slechts vijf stappen maakt!

In vijf stappen barista kwaliteit melkschuim

Een cappuccino met mooie laag melkschuim

Microschuim

Het perfecte melkschuim wordt ook wel ‘microschuim’ genoemd. Dit is een fluweelzacht melkschuim met piepkleine bellen, die de smaak van je cappuccino naar een heel nieuw niveau tilt!

Barista’s worden erop getraind om keer op keer de perfecte cappuccino met microschuim te maken. Dit vergt wat oefening, maar is zeker iets wat je zelf ook kunt leren!

Schenk melkschuim in de kop

Wat is de beste melk voor melkschuim?

Kort gezegd: volle melk! Deze melksoort heeft een hoog eiwitgehalte en vetpercentage, waardoor je gemakkelijk microschuim kunt maken. Het maakt hierbij niet uit of je verse of houdbare melk gebruikt, dat ligt geheel aan je eigen voorkeur.

Met halfvolle of magere melk kun je ook goed melkschuim maken, maar doordat deze melksoorten een minder hoog vetpercentage bevatten krijg je grotere bubbels in de melk. Het is wat lastiger om hier microschuim mee te maken.

Bekijk koffiemachines met melkopschuimer>

Tip: gebruik koude melk voor het beste schuimresultaat!

Lactosevrije melk opties

Zijn er ook lactosevrije alternatieven?

Jazeker! Je kunt ook melkschuim maken met soja-, haver-, amandel-, kokos- en zelfs erwtenmelk. Hierbij zijn soja- en erwtenmelk de grote winnaars: deze lactosevrije alternatieven bevatten beide een hoog gehalte eiwitten en geven hierdoor een mooie schuimlaag. Ben je een grote fan van haver? Gebruik dan de barista variant, zoals de Friesche Vlag Barista Haver.

Kokos- en amandelmelk bevatten nauwelijks tot geen eiwitten. Verwacht daarom bij het opschuimen geen mooie schuimlaag zoals bij volle melk. Maar, de smaak is er niet minder om!

In vijf stappen barista kwaliteit melkschuim

Social Impact Feitjes 1

Stap 1

Social Impact Feitjes 2

Stap 2

Social Impact Feitjes 3

Stap 3

Social Impact Feitjes 4

Stap 4

Social Impact Feitjes 5

Stap 5

Vul je melkkan voor ongeveer een derde met jouw favoriete melk(soort). Te weinig melk zorgt ervoor dat het niet goed kan ronddraaien, waardoor je kans hebt dat de melk verbrandt. Te veel melk zorgt ervoor dat het overstroomt.

Laat de stoompijp eerst een paar seconden los stomen, om eventuele melkresten weg te blazen. Doe vervolgens de stoompijp in de melkkan, bij de oppervlakte van de melk. Gebruik hierbij één hand om het handvat van de melkkan vast te houden en de andere hand om de stoompijp te bedienen en aan de onderkant van de kan de temperatuur te controleren.

Draai de stoompijp open. Als het goed is hoor je een sissend geluid door de melk aan de oppervlakte te schuimen. Je moet ook de melk zien ronddraaien in de kan. Tijdens dit proces ontstaat het schuim. Het is belangrijk dat je de stoompijp aan de oppervlakte van de melk houdt, zodat het blijft schuimen en je het sissende geluid blijft horen.

Voel je aan de onderkant van de kan dat de melk langzaam is opgewarmd? Houdt de kan dan hoger, zodat de stoompijp zich net onder de oppervlakte van de melk bevindt. Het sissende geluid is weg en de melk draait volledig in het rond. Dit is belangrijk zodat de melk en het schuim niet scheiden van elkaar!

Is de kan zo heet dat je de onderkant niet meer kunt aanraken? Dan is de melk op een goede temperatuur. Draai de stoompijp dicht en zet de melk naast je neer. Laat de kan even rusten en sla vervolgens één keer met de onderkant op het aanrecht, om de grote luchtbellen kapot te maken. Genieten maar!

melkopschuimer

Andere methodes voor opschuimen

Heb je geen stoompijpje of opschuimer? Ook dan kun je nog steeds heerlijke melkschuim maken! Hiervoor kun je kiezen uit twee methodes:

 • Methode 1: met een pannetje, garde en een fornuis;
 • Methode 2: met een (jam)pot met deksel en magnetron.

Bij methode 1 schenk je je favoriete melk in een pannetje en zet je deze op het vuur. Vervolgens klop je de melk met een garde tot je mooi melkschuim krijgt. Methode 2 vergt een andere aanpak: schenk hierbij de (jam)pot voor de helft vol met je favoriete melk en draai de deksel erop. Schudt vervolgens de pot voor 30 seconden heen en weer. Zet het daarna nog voor 30 seconden in een magnetron. Vervolgens kun je genieten van heerlijk melkschuim op je cappuccino!

Bekijk koffiemachines met melkopschuimer>

alternatief voor melkopschuimen

Schoonmaak van de stoompijp of opschuimer

Gebruik je een stoompijp voor het maken van melkschuim? Zorg er dan voor dat je deze voor en na het gebruik goed schoonmaakt. Een stoompijp kan makkelijk schoongemaakt worden met een natte doek, waarna je de pijp kort stoom laat uitblazen om melkresten te verwijderen.

Een automatische melkopschuimer kun je na gebruik gemakkelijk schoonmaken met een spons en een klein beetje afwasmiddel. Soms is het noodzakelijk om onderdelen van de melkopschuimer te verwijderen en deze ook af te spoelen, zodat hier geen melkresten achter blijven.

Ontdek onze koffiemachines met melkopschuimers

Op zoek naar een zakelijke koffiemachine die cappuccino's met een perfecte melkschuimlaag zet? Of misschien een aparte melkopschuimer? Bij Gio Coffee hebben wij voor ieder bedrijf een passende oplossing. Bekijk hieronder ons aanbod!

Koffiemachines
Melkopschuimer
Melk
Actie
Baristi100
Koffiebonen | 1 tot 20 koffiedrinkers
Volautomatische melkopschuimer Koffievariaties met verse melk Waterreservoir of op de waterleiding
Koopprijs: €2.350,- €2.115
Actie
Lagundo Lattiz overzichtspagina
Koffiebonen | 25 tot 75 koffiedrinkers
Barista kwaliteit melkschuim Koffievariaties met verse melk Op de waterleiding
Koopprijs: €7.100,- €6.390
Actie
Lagundo Lattia FM koffiebonenmachine
Koffiebonen | 25 tot 75 koffiedrinkers
Automatisch reinigingsprogramma Koffievariaties met verse melk Op de waterleiding
Koopprijs: €7.695,- €6.926
Lattiz Melkopschuimer
Barista kwaliteit melkschuim Geen schoonmaak nodig Gio Coffee eigen design
Friesche Vlag Opschuimmelk
Stevige melkschuimlaag Romige en lichtzoete smaak Heerlijke cappuccino of latte
Lattiz Bag in Box vulling
Horecakwaliteit melkschuim Optimale hygiëne; weinig onderhoud Alleen i.c.m. een Lucca koffiemachine
Gio-Coffee-Barista-Haver
Plantaardige keuze Licht zoete smaak Creëert perfecte schuimlaag
Melktopping Gio Coffee
80% magere melk Romige laag melkschuim Minimale reinigingstijd
Gio Coffee Premium Mlek Cappuccino
100% magere melk Hoge kwaliteit melkschuim Weinig dagelijks onderhoud

Lees ook:

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?

  Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.

 • Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?

  Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.

 • Wat kunnen jullie vertellen over de koffiemachines?

  Alle Gio Coffee koffiemachines zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit bewijzen zij door hun lange levensduur en maximale prestaties. Met de inbegrepen service en perfecte afstelling van de koffiemachine, garanderen wij dat je altijd zorgeloos kunt genieten van jouw favoriete energiemoment!

 • Is het mogelijk om een koffiemachine uit te proberen?

  Ja, dat is mogelijk! Bij Gio Coffee kun je geheel vrijblijvend een proefplaatsing (30 dagen bedenktijd) aanvragen. Op deze manier kun je samen met jouw collega’s vrijblijvend kennismaken met Gio Coffee én natuurlijk onze heerlijke koffie proeven. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

 • Wat is de beste volautomatische koffiemachine?

  Welke (volautomatische) koffiemachine het beste bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de hoeveelheid koffiedrinkers, welke koffievariaties je wilt en welke zetmethode jouw voorkeur heeft. Met onze handige Keuzehulp ontvang je vrijblijvend advies op maat.