Koffie van plantage tot kopje

Koffiebonen op de plantage

Het groeien van een goede kwaliteit koffieplant is een langdurig proces. De koffieplanten kunnen tot 18 meter hoog worden maar op de plantages worden deze meestal terug gesnoeid tot 2 meter. De bessen zijn dan makkelijker te plukken en bovendien zal de koffieplant meer bessen gaan produceren.  Een koffieplant groeit niet overal. De plant heeft een tropisch klimaat nodig en komt alleen rond de evenaar voor. In je achtertuin hier in Nederland zal deze dus niet zo snel groeien. Naast een tropisch klimaat heeft de plant ook genoeg schaduw nodig. Daarom zul je op een koffieplantage ook altijd andere bomen vinden zoals bananen- en avocadobomen. Het duurt 3 tot 5 jaar vanaf het ontkiemen van de koffiebonen totdat de volledig uitgegroeide koffieplant bessen produceert. Dus als je een mooie plantage begint met nieuwe koffieplanten, dan duurt het nog ongeveer 5 jaar voordat je daadwerkelijk kunt gaan oogsten. Een koffieplant heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar, daarna zal je de plant moeten vervangen of helemaal moeten terugsnoeien.
Bekijk alle koffiebonen van Gio Coffee >

Het koffiebonen proces

Ook het rijpen van de vruchten is een langdurig proces. Het duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. Voor echt lekkere koffie worden alleen de rijpe bessen geplukt, anders is je koffie niet lekker. Net zoals een onrijpe of overrijpe banaan niet lekker is, zijn on- en overrijpe koffiebessen en bonen minder smaakvol om te consumeren. Dit is een arbeidsintensief proces aangezien dit met de hand gebeurt. Zo weet je zeker dat alleen de echt rijpe bessen geplukt worden en er geen viezigheid zoals takjes en modder meekomen.

Washed en unwashed

De vruchten worden ontdaan van het vruchtvlees. Dit kan op twee manieren. De eerste methode is door middel van stromend water en daarna het vruchtvlees er af pellen. Koffiebonen die op deze manier uit de koffiebes worden gehaald noem je ‘washed’. Je hebt ook de ‘unwashed’ methode, de koffiebessen worden dan in de zon gedroogd. Zijn ze helemaal opgedroogd dan worden de koffiebonen uit de rozijnachtige bes geperst. Bij washed koffie is de smaak milder en consequenter.  Unwashed bonen hebben over het algemeen een diverser smaakpatroon. Hierna worden de bonen gesorteerd op grootte. Een grotere boon betekent vaak een hogere kwaliteit.

Koffiebranden

Zijn de koffiebonen helemaal schoon en ontdaan van het vruchtvlees, dan kunnen ze worden gebrand.  Door het branden karamelliseren de suikers in de koffieboon en krijgt deze zijn herkenbare bruine kleur. Het is belangrijk om de bonen direct daarna af te koelen zodat de boon niet doorgaard en zijn kwaliteit verliest. Je kunt de koffieboon in verschillende gradaties branden met verschillende brandpatronen.

brander

Het koffie brandproces

Bij de branding gaat de boon door 1 of 2 zogenaamde cracks. Door het verhitten zet de boon uit en klapt het vliesje eraf. Dit is een klein beetje te vergelijken met het poppen van popcorn. De tijd van het branden en de temperatuur kunnen veel bepalen op de uiteindelijke smaak van de boon. Uiteindelijk zijn licht gebrande koffiebonen wat frisser met een klein zuurtje. Medium geeft wat meer diversiteit  en heel donker resulteert in een meer bittere smaak. Hoe de boon brand wordt ligt aan de boonsoort en het zetsysteem waar je de koffie mee gaat zetten. Zo zijn espressobonen vaak donkerder gebrand dan koffiebonen voor filterkoffie.

Koffiemelanges

Om tot verschillende smaken te komen kun je verschillende bonen van verschillende landen en plantages met elkaar mengen, dit heet een melange. Omdat koffie een natuurproduct is, kan het zijn dat elke oogst een beetje anders is. Als je altijd dezelfde smaakbeleving wil garanderen is het daarom belangrijk een melange te maken. Professionele koffie-proevers zorgen ervoor dat de smaak van een melange gelijk blijft door vanuit diverse oogsten verschillende koffies in andere verhoudingen met elkaar te melangeren. Zo kun je , dat je elke oogst weer kunt genieten van je bekende en vertrouwde kop koffie.

Goede koffie heeft een koffiemachine nodig die van goede kwaliteit is.
Bekijk alle kwalitatieve koffiemachines >

Gepubliceerd op 5 december 2014 door

Op zoek naar de lekkerste koffie voor op het kantoor? Vraag een gratis koffieproeverij aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.